Despre diversificare

Laptele de vaca nu se administreaza ca bautura principala copiilor mai mici de 1 an, dar se poate folosi in preparatele copiilor dupa ce am introdus prima data branzica de vaca si iaurtul.

Alimente interzise: sare, zahar, mierea de albine, mezelurile, cacao ( sub 3 ani, poate fii inlocuit cu CAROBUL), nuci-alune-arahide ( sub 5 ani nu se ofera intregi), suc de fructe, ceai, snackuri ( pufuleti, cipsuri, bomboane etc ), muraturi, produse afumate, semipreparate, laptele de orez ( nu e voie sub 5 ani), margarina, oul preparat moale

La 6 luni se introduce o singura masa de solide avand grija ce anume ii dam, abia dupa 1 an va putea manca mancarea familiei daca e adaptata: fara prajeli, sare, junk food, zahar etc.

Ideal ar fii ca legumele sa fie gatite la abur ca sa nu se piarda din nutrienti si sa fie facut din maxim 3 legume.

Luna 6: incepem cu o leguma( morcov), testand reactia 2 zile si daca totul e in ordine trecem la urmatoarea leguma. In a 5-a zi introducem carnita si in a 7-a zi introducem 1/4 din galbenus de ou.

Dupa ce testam iaurtul si branzica de vaci la gustarea de dimineata putem incorpora laptele de vaca in piureul de la amiaza

Tabel orientativ de introducerea alimentelor:

Sursa: flaveur.ro

Cereale :

Meiul –  este bogat în complexul vitaminic Bmagneziufierpotasiufosfor și este o sursă bună de fibre și proteine

  • se poate introduce în alimentația bebelușilor în jurul vârstei de 6-8 luni.
  • Meiul poate fi o alternativă pentru orez sau cartofi piure. Înainte de preparare, meiul integral se spală bine în cateva ape până la îndepărtarea completă a impurităților. Mai apoi se poate hidrata pentru câteva ore (sau peste noapte), și se poate găti ca și orezul. Se fierbe la foc mic pentru aproximativ 20-30 de minute. Meiul fiert se poate adăuga la supe, salate și tocane.Pentru a obține budincă sau piure de mei, asemănătoare ca și textură cu mămăliga, se folosește meiul “pulbere” sau făina de mei obținută prin râșnirea meiului și apă, în proporția 1/4 cană faină de mei și 1-2 căni de apă (mai mult sau mai puţin aşa cum credeţi de cuviinţă). Secretul este sa amestecați în continuu, pentru a evita formarea cocoloașelor. Făina de mei se poate de asemenea adăuga la prepararea pâinii de casă sau a deserturilor, alături de făina albă.Pentru a da un gust mai bun meiului, similar cu cel al susanului prăjit sau al nucilor, acesta se prăjește în tigaie înainte de a-l găti. Când are o culoare aurie se adaugă în apa /supa fierbinte și se continuă fierberea ca mai sus.Meiul se poate adăuga de asemenea în piureuri de fructe şi legume sau în amestecuri cu alte cereale.
  • !!!Cartoful, dovlecelul sunt laxative, morcovul (fiert), rad. de patrunjel, telina, orezul constipa.

Linkuri utile:

 

Retete:

Pagina in lucru