Ingrediente:
Ingrediente aluat:
- 1 kg faina alba
- 50 g drojdie
- 250 g zahar
- 550 ml lapte
- 200 g unt sau ulei ( unt topit)
- 5 oua
- 1 ou batut pentru a unge la final cozonacii
- 1/2 lingurita sare
- 2 linguri arome (lamaie , vanilie, rom etc) – eu am ales lamaia
- 1 lingura esenta vanilie
Ingrediente umplutura:
- 100 g zahar
- albusurile ce raman de la aluat
- 350 g nuci / nuci + 4 linguri cacao pudra / rahat / mac
Instructiuni pentru aluat:
Cresterea aluatului
- Se incalzeste laptele . Se amesteca laptele cu zaharul si vanilia
- Se cerne faina intr-un bol mare
- In alt bol se amesteca un pahar din laptele de la pasul 1 cu drojdia ( lapte cladut !). Peste laptele caldut se adauga 3-4 linguri faina
- Se face o adancitura in bolul cu faina de la pasul 2 si se toarna amestecul cu drojdie. Luati usor cu degete faina de prin parti si presarati peste maiaua de drojdie. Lasati 15-30 minute
- Se mixeaza cele 5 galbenusuri + sare + aroma vanilie
- In bolul cu faina adaugam adaugam gablenusurile si restul de lapte
- Se amesteca pana se leaga
- Framantarea!! Se framanta cam 20-30 minute. Se inmoaie mainile putin in amestecul de grasime ( unt / ulei) ca sa nu se mai lipeasca aluatul de maini
- Dupa framantare se acopera cu un prosop si se pune la loc cald 1h + 30min
Prepararea aluatului:
- Se pune aluatul crescut pe o masa unsa bine cu ulei
- Se imparte aluatul in 2 ( 2 cozonaci)
- Apoi fiecare parte se imparte in doua parti
- Se aplatizeaza cu mainile si cu sucitorul
- Se adauga umplutura de 1 cm grosime aprox. pe fiecare bucata si apoi se ruleaza.
- Dupa aceea le impletim
- Se aseaza in tava in care pune inainte hartie de copt si se lasa sa creasca 60-90 min
- Se ung deasupra cu un ou batut
- Se pun cozonacii in cuptor la 180 ºC timp de 1h.
- Dupa 15 minute se acopera cu folie de aluminiu si se scoate inainte cu 15 minute sa oprim cuptorul
Instructiuni pentru umplutura:
- Se bat albusurile spuma
- Se adauga si zaharul peste spuma si se mai mixeaza putin
- Se adauga nucile+cacao/ rahat / mac
Am folosit o tava de chec si o tava pentru cozonac , de aceea este o diferenta in forma cozonacului.
Personal mie imi place mai mult cum a iesit cel in tava de cozonac. Pofta buna!:)